Simona – medicinska vata

Interform

Simona – ukratko

Simona vata je sačinjena od 100% čistog, nebeljenog pamuka. Ispunjava najviše standarde higijenske i medicinske upotrebe.

Poseduje veoma visoku moć apsorpcije.

Dužina vlakna iznosi 16 mm.

Vata – opšte odlike

Sama vata predstavlja specifičan materijal, precizno opisan kao labava mreža međusobno povezanih vlakana i filamenata. Niska gustina tog materijala, odnosno njegova velika zapremina u odnosu na masu, potiče od takozvane upijajuće strukture, kao kod sunđera.

Zbog takve strukture, vata se često naziva i jastučićima. Sastav materijala od kojeg se ovaj kozmetički i medicinski pribor pravi najčešće uključuje celulozna vlakna, pamuk, viskozu ili sintetička vlakna poput poliestera. Sem hemijskom analizom, sastav vate može se odrediti sagorevanjem. Ako je dim koji nastane izrazito neprijatnog mirisa, ona je od veštačkih materijala. Nasuprot tome, dim nastao sagorevanjem pamuka manje je neprijatan.

Istorija vate

Vata u savremenom obliku patentirana je ranih sedamdesetih godina dvadesetog veka. Prvi poznati patent registrovan je 1973, pri čemu je opisan kao novi izum za čišćenje lica i noktiju, kao i zamena za higijenske štapiće (namenjene čišćenju ušiju i sličnog). Prozvod je bio prečnika 57 milimetara, a popularnost i veliki broj korisnika stekao je tek sredinom osamdesetih.

U Evropi je u velikoj meri nadmašio prodajnost štapića. Devedestih godina je, sa porastom potražnje, porastao i dijapazon raznih varijanti tupfera. Jedna od čestih savremenih upotreba vate jeste i skidanje laka za nokte. Zabeleženi su slučajevi specifične fobije, iracionalnog straha koji nastaje od samog prizora vunenih jastučića.

Imate dodatna pitanja za nas? Kontaktirajte nas.